Öne Çıkan Yayın

BOSNA'DA YAŞAM (AVANTAJLAR / DEZAVANTAJLAR)

İnsanın yabancı ülkede yaşamasının hem avantajları hem de zorlukları var. Öncelikle farklı bir kültürü, farklı bir milleti tanımak cidden...

23 Haziran 2015 Salı

ÇARŞI PAZAR ve BALKON BOSTANI


İlk market alışverişim sebze meyve reyonuna gelince hüsranla sonlanmıştı. Kendini marul zanneden solmuş yaprak topluluğu, içi geçmiş patatesler ve aynı kalitesizlikte üç beş meyve sebzeden oluşan küçük manav reyonlarından zorlukla ürün seçebilmiştim. Ancak daha sonra pazarları ve büyük manavları keşfedince bu kadar güzel meyve sebzeyi İstanbul’da bulamayacağımı ve aynı zamanda Türkiye’ye kıyasla ne denli pahalı(yaklaşık iki katı) olduklarını düşündüm.

 Domatesin kokusu gerçekten ellerimde kalıyor. Bu eskilerin hep anlattığı bir masaldı benim için, burada gerçek oldu. Envai çeşit elma türünü gördüğüme sevindim. Burada beyaz lahananın birkaç türü var, ince ince doğrayıp tuzladıktan sonra bir gün bekletip salata şeklinde tüketiyorlar. Biberdeki çeşitlilik, bazı ithal sebze ve meyveler bir de narenciye bolluğu dikkatimi çekiyor. Borovnica (Borovnitsa) meyvesi, yaban mersinine benzer diğer yemişler (Brucnica) bizim tüketmeye alışkın olmadıklarımızdan. Yazın inanılmaz uygun fiyata satın alabildiğimiz ahududu meyvesini yemekten içimde bu bitki yeşerecek diye korkuyorum doğrusu.

İşte Bosna'dan farklı lezzetler...
Çarşıda, pazarda satıcılar hile yapmak nedir bilmiyorlar. Bir kilo çilek alacaksanız, paketin altındaki çileklerin arasında bir tane ezik, çürük ürüne rastlamıyorsunuz. Birkaç ürün aldığımızda, satıcının fiyatları tek tek kese kağıdına yazıp, sesli sesli topladığına şahit oluyoruz her defasında. Yabancı olmamızdan ötürü, kandırmadıklarını göstermeye çalışır gibiler… (Elbette her toplum içinde kötü niyetli insan vardır, olumlu yada olumsuz genellemelerden kaçınmak isterim,  belki de bana denk gelmedikleri için şanslıyım.)

Balkonumdaki küçük bostan, dereotu, kişniş ve domates.


Ülkede bulamadıklarım ise roka, tere, kişniş vb yeşillikler oldu. O yüzden Sakarya’daki köyümüzden getirdiğim organik maydanoz ve dereotu tohumlarımla, annemin Samsun’daki köyünden taşıdığım kişniş tohumlarını balkondaki saksılarıma ektim. İlk kez bitki yetiştirmenin, her sabah biraz daha büyüdüklerini görmenin keyfini yaşamak varmış kaderde. Maydanoz ve dereotunu anladık da kişniş nereden çıktı diyebilirsiniz, o da damarlarımın yarısında akan Çerkez kanından olsa gerek…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder