Öne Çıkan Yayın

BOSNA'DA YAŞAM (AVANTAJLAR / DEZAVANTAJLAR)

İnsanın yabancı ülkede yaşamasının hem avantajları hem de zorlukları var. Öncelikle farklı bir kültürü, farklı bir milleti tanımak cidden...

13 Mayıs 2016 Cuma

SIK SORULAN SORULAR 3

*Aliya İzzetbegoviç çok seviliyor mu?

-Biz Türkiyelilerin en büyük yanılgılarından biri sanırım bu konu. Zannediyoruz ki her yerde Aliya'nın fotoğraflarını göreceğiz, onun sözlerini ve bu ülke için yaptıklarını işiteceğiz. Ama ne yazık ki Bilge Kralı tanımayan Boşnaklar bile var. Türkiye'de hayranı olduğumuz bilge lider, burada tahmin ettiğimiz ölçüde sevilmiyor. Elbette sevenler ve rahmetle ananlar çoğunlukta(genelde dini hassasiyetleri olan insanlar). Ama Boşnak halk arasında onu suçlayanları ve sevmeyenleri görmek bizi üzüyor. Aliya'nın ülkenin bağımsızlığı için bu kadar inat etmemesi durumunda katliamın bu dereceye ulaşmayacağını iddia eden gafiller var. İşin açıkçası bu konuda Aliya'nın "Köle Olmayacağız" isimli eseri yeterli açıklamayı sunuyor o yüzden konuyu derinlemesine incelemek isteyenlere kitabı tavsiye etmekle yetineceğim.

*Bakir İzzetbegoviç için Boşnak halk ne düşünüyor?

-Çok üzülerek belirtmeliyim ki, sevene ve takdir edene hiç rastlamadım. Görüşler iyi bir insan olduğu ama kesinlikle iyi bir siyaset adamı olmadığı yönünde. 

*Savaştan sonra halk İslami değerlere daha fazla tutunmuş mu?

-Halk bu soruya evet diyor. Savaş öncesi durumun çok kötü olduğunu, Müslüman ile gayrimüslim arasında neredeyse bir fark olmadığını, dinler arası evliliklerin normalleştiğini, bırakın ibadetleri, kelime-i şehadet getirmeyi dahi bilmeyen Müslümanların olduğunu dile getiriyorlar. Ancak savaşın akabindeki ilk yıllar hassasiyetlerin bir nebze daha canlı tutulduğu, Müslümanların gayrimüslimlere sert bir tavır aldığı ve kendi kimliklerine dönmeye gayret ettikleri ifade ediliyor. Acıdır ki, günümüzde yine bozulmaların başladığını söylemek mümkün. Her ne kadar camilerde, tekkelerde ve çeşitli vakıflarda gayet itinalı çalışmalar yürütülse de, bilhassa genç nesle bilinç kazandırmak konusunda Bosna da diğer İslam ülkelerinin yaşadığı benzer sorunlardan kaçamıyor. Şahsen bu sebeple ülkede İslami çalışmalara bilhassa çocukların ve gençlerin eğitimlerine yoğunlaşarak ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

*Tesettürlü olmak herhangi bir sıkıntı oluşturuyor mu?

- Hayır. Herhangi bir garip bakış veya nefret söylemi işitmediğim gibi, diğer tesettürlü arkadaşlar da olumsuz bir olay tecrübe etmediklerini söylüyorlar. (Tabi Sırp Özerk Bölgesi hariç)İstanbul'da birbirini tanıyan insanlar dahi selamlaşmaktan imtina ederken, ülkedeki nüfusları ne yazık ki pek az olan tesettürlü hanımların birbirleriyle karşılaşınca tanımasalar dahi mutlaka selam vermeleri beni ziyadesiyle mutlu ediyor. 




4 yorum:

  1. Yazılarınız keyifle okumaya başladım. Teşekkürler... Ben Aliya'ya bilge kral degil bilge lider demeyi tercih ederim. Krallık diktatörlere, zalimlere yakışan bir ünvandır. Acaba Aliya'yı tanıtma konusunda eksik kaldıkları için mi Aliya yı tanımayana nesil meydana geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ilginiz için Burkat
      Haklısınız, Aliya kesinlikle ülkesinde yeterince tanıtılmıyor. Dindar Boşnaklar arasında dahi onun hakkında hiçbir şey bilmeyenlere rastlamak beni üzmüştü. Aslında bizler Türkiye'de daha iyi tanıyor ve tanıtıyoruz. Ölüm yıldönümünde anıyor, programlar düzenliyor, kitaplarını okumaya anlamaya özen gösteriyoruz.

      Belki bu konuda Bosna'daki ilim adamları ve önde gelen Müslüman şahsiyetlerle bir röportaj yapmalı. Mutlaka onlar daha iyi tespit yaparak, isabetli çözümler sunacaklardır.

      Sil
    2. Aliya'nı tanıyıp belgesellerini kitaplarını okuduktan sonra ne hayaller kurmuştum oysa :) Zanettimki bosnaya ayak attığımda ''özğürlüğe kaçışım'' adlı eserindeki mektuplar kısmında tanıştığımız bakirin, (gerçi şimdi mecliste muhtemelen bozulmuştur) leila nın, sabina'nın kokularnı hikayelerini destan şeklinde dinleyecektim. Hertarafta Aliya'nın hatırası izini görecektim :)) .

      Gerçekten Aliya'nın hatırasına yazık etmişler. Bizde bi hayrı dokunmayan kemalizmin bari bu yönünü örnek alsalardı, bunlar içi boş olsada sevdirmeyi başaramasalarda (dindarlara) her tarafta heykelleri dikmişler ve zorlada olsa empoze ediyorlar ir şekilde, Aliyanın heykelini diksinler istemiyorum fakat farklı şekilde yaşatabilirlerdi.

      En iyisi bosna yı gezme planlarını askıya alayım içimde yaşasın. Yada 1 günlüğüne gelir bilge liderin kabristanında bir Fatiha okuyup dönerim. Hvala :)

      Sil
  2. Selamn aleykm naslsnz bloğunuzu yeni gördm bizde eşimin görevi için yurt dışına gideceğz ama bosnahersek hakkında bilgi almk.istiyorm detaylı yardmcı olablr misinz ☺

    YanıtlaSil