Sık sorulan soruları cevaplamaya devam ediyorum.
* Bosna'da hayat ucuz mu?
-Türkiye'ye kıyaslayarak cevap verirsem, belli alanlarda ucuz, belli alanlarda ise hemen hemen aynı veya pahalı diyebilirim.
Örneğin dışarıda yeme içme ucuz. Çünkü etin fiyatı yarı yarıya uygun. Türkiye'de turistik bir bölgede bir kişi karnını 30 TL'ye doyurursa Bosna'da bu rakam 15-20 TL'ye düşer.
Sebze ve meyve ise daha pahalı. Pazara gitmeniz de çok bir şeyi değiştirmiyor. Market alışverişinde de Türkiye'de alternatif daha fazla olduğu için Türkiyeyi daha ucuz buluyorum. Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde ise Bosna daha avantajlı. Kiralar aşağı yukarı aynı. Ama Saraybosna küçük olduğu için, şehir dışını tercih edip daha ucuza yaşayabiliyorsunuz. Araba fiyatları ise üçte bir oranına kadar dusebiliyor.
*Gelişmiş bir ülke mi?
-Gelişmişliğin kriterlerine göre değişir. Belli açılardan altyapısı oturmuş, düzenli bakımlı bir ülke görmek mümkün. Şehircilik Türkiye'ye bakarak daha iyi görünüyor, bu da nüfusla alakalı olabilir. Derli toplu ve düzenli bir ülke görüyorsunuz ilk bakışta. Ulaşım ise tek kelimeyle kötü. Tüm toplu taşıma araçları eski ve yetersiz.
Aradığınız ürünü bulma konusunda zorlanmazsınız. Çok sayıda alışveriş merkezi ve dükkan var. Birçok Avrupa markasına ulaşmak mümkün.
Hastaneler ve hizmet sektörü cok fena durumda. Sakın işiniz düşmesin ve bir aciliyetiniz olmasın. İşler bu ülkede alabildiğine yavaş. Bana Türkiye'nin 15 yıl önceki halini hatırlatıyor.
*İnsanları sıcakkanlı mı?
-Kime denk geldiğinize ve sizin kim olduğunuza göre değişir. Çocuklu bir bayan olarak girdiğim her ortamda sıcak karşılandım ama herkesin tecrübesi bu kadar olumlu değil. Parklarda, toplu taşıma araçlarında, alışverişte çok samimi sohbetlerin içinde kendimi bulduğumu söyleyebilirim. Ülke insanı çocuklara inanılmaz kıymet veriyor. Kısa süreli ilişkilerde sıcak olsalar da, komşuluk ilişkileri can çekişiyor. Bayramda dahi kimse birbirinin kapısını çalmadı ve hatta karşılaşınca da bayramlaşmadı. Burada yaşayan diğer Türk arkadaşların tamamımın gözlemi de halkın mesafeli ve biraz soğuk olduğu yönünde.
*Türkiye'de bulup da Bosna'da bulamadığın ürünler neler?
-Sanırım peynir ve zeytin çeşitleri en çok özlediklerim oluyor. (Maalesef bazı markaların vakumlu zeytinlerine mahkumuz.) Nohut, bulgur ve kırmızı mercimeği bulmak için de Türk marketlerine bakmak gerekir.
*Bosna'da olup Türkiye'de olmayan neler var?
-Börek, çevapi ve magnetler:) Gerçekten Türkiye'de olmayan hiçbir şey yok burada. Hediye götürmek işin en zor kısmı ama ben yine de ilginç bir şey buldum. Hazır çorbalardan Begova çorbası:)
*Bosna'da TV kanalları ve programları nasıl?
-Öncelikle Bosna halkı için televizyon vazgeçilmezler arasında. Animal Planet, Discovery, History Channel, RTL ve diğer uluslararası kanallar, Hırvat ve Sırp kanallarının yanı sıra Boşnaklara ait üç dört kanal var. Şahsen Bosna kanallarında Boşnak dili ile hazırlanmış ilgi çekici, eğitici, faydalı tek bir programa rastlamadım. Ağırlıklı olarak müzik, eğlence ve spor programları var. Bu da Boşnakçayı izleme ve dinleme yoluyla pekiştirmemin önündeki en büyük engel. Ayrıca görüntü kalitesi ve çekimler de bir hayli düşük kalitede.
Dizi izleme oranı çok yüksek, bunu tanıştığınız her Boşnak'tan anlayabiliyorsunuz. Yerli televizyon kanallarında yerli dizileri yok denecek kadar az. Daha çok ithal dizi takip ediyorlar. Türk dizileri revaçta. Dublaj yapılmadığından halk, her programı orijinal dilinde izliyor bu yüzden yabancı dil öğrenirken çok zorlanmıyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder